Mottónk
Célunk, a magas színvonalú és a felhasználói igényekhez illesztett  távfelügyeleti rendszerek fejlesztésén túl, hogy az Internet ne a költségek és kockázatok növekedését, hanem a lehetőségek bővülését jelentse!
 
Tartalomjegyzék
Kezdőlap
ComSys Távfelügyelet
Szolgáltatások
Hírek
Partnerek
Kapcsolatfelvétel
Letöltés
Keresés
Belépés

Elfelejtette a jelszavát?
Felhasználók
Cégünkről

GlobeAz IRF Bt. 1994-ben alakult és két fő tevékenységi körrel rendelkezik:

Egyik terület a speciális feladatokat ellátó rendszerek, programok fejlesztése. Ennek kapcsán számos a biztonságtechnikában alkalmazott rendszer létrehozása fűződik hozzánk. Legelterjedtebb általunk fejlesztett termék a ComSys felügyeleti rendszer, amely számos hazai és külföldi szolgáltatónál üzemel és továbbfejlesztése jelenleg is tart.

Másik tevékenységi területünk a partnereink informatikai rendszereinek vagy azok egyes részeinek felügyelete (beleértve a hardver eszközöket, operációs rendszert, nem technológia függő programrendszereket), ezen túl információbiztonsági megoldások implementálása (tűzfalak, vírusvédelem, VPN - biztonságos kommunikáció), valamint oktatás, szaktanácsadás. A felsorolt feladatok megoldásához meglévő alkalmazások, eszközök beüzemelését (rendszer integrációját), és igény esetén üzemeltetését látjuk el, de speciális feladatok esetekben saját fejlesztésű komponenseket is felhasználunk.


ComSys - TMS névváltoztatás PDF Nyomtatás E-mail

ComSys felügyeleti rendszer a továbbiakban TMS néven kerül forgalomba

 A ComSys felügyeleti rendszer következő, jelentősen kibővített lehetőségekkel rendelkező verziója a továbbiakban TMS néven kerül forgalomba. A névváltoztatás azt is jelzi hogy az IRF Bt. és TELL Kft.  partneri szerződése értelmében a TMS felügyeleti rendszer terméktámogatását a két cég (IRF Bt. és TELL Kft.) a továbbiakban közösen végzi, így a végfelhasználók hosszú távon is nagyobb biztonsággal számíthatnak az általuk használt felügyeleti központ üzemeltetésének külső támogatására.

TMS általános jellemzői

  A TMS (vagyis Tell Monitoring Szoftver) megalkotásakor a kitűzött cél az volt hogy korszerű választ tudjon adni a felügyeleteken felmerülő igényekre függetlenül attól hogy egy induló, kis ügyfélszámú, vagy nagy ügyfélszámmal dolgozó központról van-e szó. Megoldásként egy jól skálázható rendszer született ahol ki tudjuk szolgálni az igényeket nagyon tág határok közt. Akár egy induló felügyelet is, ugyan verzióváltással de az ügyfelek adatainak rögzítésébe vetett munka elvesztése nélkül fejlődhet akár egy több telephelyes, akár egész országrészt lefedő felügyeletté. Természetesen ez a keret nem szabad hogy korlátozza a rendszer egyéb funkcionalitását, használhatóságát, megbízhatóságát.
Jelenleg a TMS két változatban kerül forgalomba: TMS Light, és TMS Pro. A két rendszer azonos modulokból épül fel, azonos adattartalommal dolgozik (ennek megfelelően a verzióváltás sem jár plusz munkával) és azonos funkciókat biztosít a rendszer használóinak, de a rendszer moduljaiból felépíthető struktúra más-más a két verzióban. Az eltérés a két rendszer közt az hogy míg az induló, vagy kisebb felügyeletek számára kialakított TMS Light csak „egygépes” üzemmódban dolgozik (hasonlóan a felügyeleti rendszerek túlnyomó többségéhez), addig a TMS Pro használatával egy több munkahelyes nagy rendszer alakítható ki.

Nézzük a TMS legfontosabb jellemzőit a teljesség igénye nélkül:

 • Több önálló modul alkotja a programrendszert (Operátori és vevőket kezelő, adminisztrátori, adatkezelő, adatbázis, stb..)
 • TMS Pro esetén lehetőség van a modulok egy gépen való futtatására is, de akár funkció vagy egyéb szempont szerint az egyes modulok külön gépeken is futhatnak. A modulokat futtató gépek közt kis sávszélesség (internet által biztosított) is elegendő, ennek megfelelően több (akár egymástól távoli) helyen is lehetnek a vevőkészülékek.
 • Sokrétű és kiterjedt funkciók segítik az operátori és adminisztrációs munkát. (ügyfélcsoportok, sablonok kezelése, részletes munkafolyamatok az operátorok számára, másodpercek alatt történelmi -akár több hónapos- adatok gyűjtése, stb.)
 • Támogatja a több munkahelyes, több operátoros rendszerek kialakítását (TMS Pro esetén).
 • Megnövelt adatbiztonság és automatizálható mentési rendszer. Géphiba esetén is percek alatt újra működőképessé tehető a felügyelet.
 • TMS Pro esetén párhuzamosan futó modulokkal rendkívüli módon növelhető a rendszer üzembiztonsága (hardverhiba is 5-15 mp átmeneti kieséssel, adatvesztés nélkül kezelhető)


Lehetőség van a TMS Pro verzióban több operátor egyidejű munkájára is. Ez két módon is megvalósítható:

 • Ügyfelek adatkezelési csoportokba szervezhetők és egyes operátorok egyes csoportokba tartozó ügyfelek eseményeit kezelik. Előnyös, ha operátorok távoli telephelyeken helyezkednek el és a területileg is hozzájuk tartozó ügyfelek eseményeit kell kezelniük
 • Az ügyfelek adatkezelési csoportjait operátori modulokhoz rendelhetjük, így egy-egy számítógépen az oda bejelentkező operátor csak a géphez rendelt ügyfelek eseményeit látja, kezelheti. Ha egy ügyfélcsoportot több géphez is hozzárendelünk, akkor az elsődleges gép kiesése esetén a következő automatikusan átveszi, megjeleníti a (pl. kapcsolati hiba miatt) kiesett géphez rendelt ügyfelek eseményeit is. Előnyös ha távoli terminálokon kezelik a hozzájuk tartozó ügyfeleket, de helyettesíteni tudják egymást, vagy egy központi a távolikat.
 • Operátorok minden ügyfélt kezelhetnek és a feladatokat egy közös "tálcáról" veszik el, így kiegyenlített a terhelésük. Előnyös, ha központi helyen együtt dolgoznak,akár változó létszámban.


Ebben a rendszerben az adatok kezelése (amit a TMS végez) és az adatok tárolása elvált egymástól, így azokat TMS Pro esetén akár külön számítógép is végezheti, sőt az adattárolást végző számítógép ebben az esetben akár nagyobb megbízhatóságú Linux alapú rendszer is lehet. Ezen két modul közt az adatcsere TCP/IP protokollon történik még akkor is ha a két komponens egy számítógépen belül helyezkedik el. A TMS önmaga is több fő komponensből áll:

A TMS önálló komponensei:

 • Operátori modul: Tartja a kapcsolatot a vevőkkel és a beérkezett adatokat megjeleníti, és támogatja a rendszer operátorának tevékenységét
 • Adminisztrátori modul: Minden az ügyfelek kezelésével kapcsolatos definíciós feladat itt végezhető el.
 • Adatmegjelenítő modul (TMS Pro esetén): A modul felülete nagyban hasonlít az operátori modulra, de nem alkalmas a vevők kezelésére, és nem lehet vele az események nyugtázását elvégezni. Alapvető célja, hogy távoli gépről is nyomon követhető legyen az operátor tevékenysége, valamint megadott feltételeknek megfelelően, korlátlan időszakra másodpercek alatt visszakereshetőek legyenek a beérkezett események.
 • Adatmentést, és visszatöltést végző modul: A rendszer lehetőséget biztosít automatizált vagy kézi mentésre is. Mentéskor egy állomány készül, ami tartalmazza a TMS teljes adattartalmát. A mentés készülhet a lokális gépre is, de akár távolira is hálózaton keresztül (TMS Light esetén is!). Probléma esetén az adatvisszatöltés kézzel egy állományból egy egyszerű kezelői felületen keresztül történhet meg.
 • Paraméterek beállítását végző modul: Ha egy adott gépen szeretnénk a TMS egyes komponenseit használni, akkor ott először be kell állítani a modulok működéséhez szükséges paramétereket (pl. adatbázis elérésének paraméterei), ezen adatok kezelésére szolgál a rendszer ezen komponense.
 • Szerver ellenőrző modul: Rendszeresen ellenőrzi a kapcsolatot az operátori modul és a szerver közt. Hiba esetén leállítja az operátori modult, majd a kapcsolat felépülése esetén újra indítja azt. Figyeli a rendszer kiemelt fontosságú moduljainak működését (adatbázis szerver, egyébként felügyelet nélküli vevőt kezelő modulok, stb.)
 • Térkép generátor: Az ügyfelek adatai alapján statikus térkép állományokat generálhatunk a védett objektum környezetéről

TMS Light verzióról való váltás, mivel a két rendszer azonos adatstruktúrát használ, gyakorlatilag percek alatt megoldható a működő felügyelet minimális zavarásával.

 
Következő >
© 2022 IRF Bt
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.